Thursday, September 13, 2007

Ramadhan in Sydney

This month is the 2nd Ramadhan for me in Sydney, Australia. Honestly, i do not like having fasting in here. I did not feel the atmosphere as i was in Indonesia. It is totally difference...

For me, last year was the worst Ramadhan I ever had. I just arrived at Sydney by myself. I had no friends and relatives who lived in here. Around a month later on, Ramadhan came. Having sahur in the midle of the night was not a problem, even i lived with non muslim family, i told them beforehand if i would wake up in the midnights for a month thus they were not surprised by me.. (I was affraid if they though i was a thief...).

Having activities in day time did not bother me at all. However, seeing people wearing hot pant and tank top... i did believed it would diminished the value of Ramadhan for me. I did not know how bad it was..

Tarawih praying? I should do that by myself...

And how about Ied Fitr praying? Astagfirullahaladzhim.... i missed it, budy since I had class on that day... Moreover, i did not know muslim community in Sydney, i did not know where i can found mosques.... it was too bad...

Fortunately, i paid the "fitrah". Someone helped me to do that. Alhamdulillah...

Now i am living in Newtown, a suburb where any types of people are living in.
How lucky you who live in muslim community such as Lakemba, Auburn, and Wiley Park...
You do know how Newtown is..

I hope this year will be a better Ramadhan for me and i can gain the holly spirit back just like a baby. Insyaallah.... please pray for me....

10 comments:

funeno said...

Amiin. Insya Allah this Ramadhan can be a better Ramadhan we've ever had for all.

[H][A][R][R][I][S] said...

emang susah juga yah klo kita jadi minoritas. Berasa ga ada teman. hehehehe....

Tapi klo puasa banyak cobaannya, pahalanya juga tambah banyak.

Keep fighting, Oom!!!

Makanya, pulang aja, Om.
cuti ke kampus 1 minggu kan lumayan;)

quintino said...

My good friend, there are times in a man's life that I are submitted to experiences like those. I believe you had your difficulties, thus being a foreigner in a strange country. But I guess you are showing us that you had the strenght to carry on. And I guess that will only make you a better person. Keep well. We will think about you.

Post Scriptum - Hope no friends or relatives of you had problems with the earthquakes in Indonesia.

Nona Nieke,, said...

heheeee..
iya juga ya om..
resikonya puasa di negara yg mayoritas penduduknya non muslim..
ngelihat pakean2 mereka yg mini2nya itu lho..
hehe.. gak kuaaaatttt... x)
btw, anggap aja itu 'cobaan', om :D

owya, gimana gambaran tempat yg baru ini..?
ada berbagai jenis tipe org mksdnya apa..?
variasi agama..? budaya..? etnis..? ato apa..?

mina said...

happy ramadhan yah. tentu sudah dapet lokasi berbuka yang enak lagi?

Bakhrian syah said...

@funeno: Amin... insyaallah... thank you for dropping your comment here... hope i can drop my comments on urs also... if you have ur own blog. :)

@ale: iya sih le... banyak cobaan... tapi ga betah nih... pengen pulang... cuma pulang ga ada duit nih... ongkosin dong... hehehehe

@quintino: thank you my friend... i appriciate your attention to me... it is difficult...

My close relatives do not life in there... so thank you God..
but even the victims are not my close ones... i am so sorry for them...

Bakhrian syah said...

@nieke: etnis, budaya, agama itu sangat jelas....
ada yang lebih shocking.... something related to 17 tahun ke atas... hehehehe. malas ah... ntar batal puasanya.. hehehehe

@mina: ga ada... tetap yang dulu juga... hiks

w@hyu said...

hm, benar2 berbeda.. di sini gak bakal deh lupa sholat ied, kecuali yg memang sengaja lupa.. :D

kalo masalah 'buka2an' mah di sini juga banyak koq Mas.. pintar2 kita aja menjaga pandangan ;)

anyway, selamat menunaikan ibadah ramadhan ya Mas.. semoga ramadhan ini bisa lebih baik dari sebelum2nya.. amiin..

mohon maaf lahir dan bathin..

*dari kemarin mau comment di sini selalu gagal, jadinya dirapel hari ini :)

Aya Nurdin said...

Mas Bakhry, maaf harusnya sebagai sesama sydneysider aku bisa memberikan informasi yang jelas ttg pelaksanaan buka puasa bersama juga shalat taraweh di Sydney.
Jadi tiap hari Jumat tuh ada buka puasa bareng diroundhouse UNSW, trus sabtu ada 2, satu di Ashabul Kahfi Wiley Park, trus satunya lagi diKonsulat General Indo yg ada diMaroubra. Ikut aja, terbuka tuko semua komunitas muslim yang ada disydney kok. Ini aja tadi baru pulang iftar diKonjen, hehehe....(dimana ada makanan halal, disitu ada Aya:)

Oia tolong minta nomer mas bakhry dong, tapi lewat message diFS ato via email at nurhayanurdin@yahoo.com demi menjamin kerahasiaan nomer cellphonenya. Ntar kalo ada info terbaru biar bisa tahu juga, ok^_^

Mohammad Bakhriansyah said...

@Wahyu: thank you bro... ini adalah cobaan puasa di negeri yang mayoritas non muslim. Harus kuat dan bertahan... :)
Selamat menunaikan ibadah puasa juga buat Wahyu...

@Aya: thank you Ya. Untuk di UNSW ada kok pemberitahuan lewat milis. Untuk yang di Konjen juga.... insyaallah...